Ιστορικό

Στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Μαιζώνος 38, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 η "Στέγη Μάρκου Δραγούμη". Αποτελεί πρωτοβουλία της συζύγου του Λένας, που αποφάσισε να μεταφέρει τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του Μάρκου Δραγούμη από το Λονδίνο στην πατρική της κατοικία, την οποία αναπαλαίωσαν μαζί με τον Μάρκο το 2007. Η αξιοποίηση του χώρου της Στέγης, σκοπό έχει να αναδείξει το όραμα του στοχαστή στην αξία του πρωτείου του ατόμου και των δικαιωμάτων του και το ρόλο του στη δημιουργία μιας πραγματικά φιλελεύθερης κοινωνίας.

Στόχοι & Δραστηριότητες

Στους στόχους της δημιουργίας της Στέγης Μάρκου Δραγούμη συμπεριλαμβάνεται η προσπάθεια κατοχύρωσης της θεσμικής αξιοκρατίας και του ανταγωνισμού, η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ελευθερίας της δημιουργικής σκέψης, έκφρασης και δράσης, με την ανάδειξη επιστημονικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, η προώθηση, χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις, της εξάπλωσης της γνώσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων.

Στους χώρους της Στέγης Μάρκου Δραγούμη πραγματοποιούνται δραστηριότητες, ανοικτές σε όλες τις ηλικίες με επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.  

Επίσης, σύντομα θα βρίσκεται στη διάθεση των Φίλων της Στέγης η Βιβλιοθήκη, με ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων και μεγάλο αριθμό τίτλων, καθώς και το Αναγνωστήριο.

  • Διοργάνωση και φιλοξενία διαλέξεων, συνεδρίων, εκθέσεων.

  • Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών συναντήσεων και προγραμμάτων, με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της καινοτομίας.

  • Διοργάνωση και φιλοξενία πολιτικών και μη κομματικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

  • Χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την πρόσβαση σε διάφορες πηγές πληροφόρησης.

  • Προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.λ.π.

  • Σύναψη και ανάπτυξη σχέσεων με πολιτιστικά και άλλα κέντρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο το συντονισμό ενεργειών για την προώθηση κοινών σκοπών, υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και από κοινού οργάνωση εκδηλώσεων.

  • Ενεργός συμμετοχή της Στέγης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, της ιστορικής γειτονιάς που τη φιλοξενεί, καθώς και σε ζωτικά κοινωνικά ζητήματα.

  • Συνεργασία με άλλες Βιβλιοθήκες και άλλους φορείς.

Το Κτήριο

Χώροι εκδηλώσεων

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης Μάρκου Δραγούμη έχει δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων σε θεατρική διάταξη και διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εκδήλωσης.

Από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου λειτουργεί και η αυλή του κτηρίου με δυνατότητα φιλοξενίας έως 50 ατόμων σε θεατρική διάταξη.

Διατίθεται σύστημα προβολής και μικροφωνική εγκατάσταση.

Βιβλιοθήκη - Αναγνωστήριο

Με σκοπό την προσφορά στα ακαδημαϊκά και άλλα ενδιαφέροντα των φοιτητών και του ευρύτερου κοινού, η Στέγη διαθέτει Βιβλιοθήκη σε πολλά θεματικά πεδία, όπως Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας, Λογοτεχνίας, καθώς και το Αρχείο του Μάρκου Δραγούμη. Στόχος της Στέγης είναι η Βιβλιοθήκη να αναπτύσσεται διαρκώς με δωρεές και να διαθέτει Αναγνωστήριο για όσους εγγράφονται ως χρήστες της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου.

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αθανάσιος Βερέμης - Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικόλαος Ρώμπαπας - Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA Kellogg Graduate School of Management Northwestern University, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης

ΤΑΜΙΑΣ: Χριστίνα Τζαμάλα – Οικονομολόγος ΑΠΘ

ΜΕΛΗ: Ελένη Δραγούμη – Αρχιτέκτονας ΕΜΠ,
Νικόλαος Νικολαϊδης -  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικηγόρος

© 2019-2023 | Στέγη Μάρκου Δραγούμη | Designed by Web and Art Solutions